Warsztaty kulinarne na oddziale onkologii dziecięcej

Opublikowane przez Roman Rz, 27.07.2018 r. o godz. 16:30

Fundacja Iskierka

Warsztaty kulinarne na oddziale onkologii dziecięcej

Koktajle z czereśni i zapach imbiru na oddziale szpitalnym

 

W środę 25 lipca 2018 roku w Klinice Onkohematologii Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie odbyły się warsztaty kulinarne i premiera książki „JedzONKO2”. Fundacja Iskierka, która opiekuje się dziećmi z chorobą nowotworową, zaprosiła pacjentów oddziału do wspólnego przetestowania przepisów znajdujących się w drugiej części tego wyjątkowego poradnika kulinarnego. Katarzyna Stankow, dietetyk i autorka książki odpowiadała na wiele pytań które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia ale przede wszystkim pokazywała proste rozwiązania na to, jak sobie poradzić z zaleceniami dot. diety i szczególnymi potrzebami żywieniowymi w warunkach szpitalnych. Sama kilka lat temu przeszła leczenie onkologiczne ze swoją córką i wiele przepisów powstawało aby wzmocnić organizm dziecka walczącego z chorobą. Okazało się jednak że są na tyle uniwersalne, iż można z nich korzystać na co dzień kiedy po prostu chcemy coś szybko, ale i zdrowo zjeść.

 

Wszyscy więc zakasali rękawy, ubrali fartuszki i razem przygotowywali m.in. pyszne koktajle z czereśni i malin, twarożki słodkie choć bez cukru, czy poznali sposób na to jak ugotować bez gotowania spaghetti z makaronu ryżowego z warzywami. Zapach imbiru jeszcze długo unosił się w szpitalnej świetlicy i nawet najbardziej sceptyczni nastolatkowie zajadali się samodzielnie przygotowanymi potrawami. Wszystko na bazie zdrowych produktów, sezonowych owoców i warzyw oraz tego, co jest łatwo dostępne. Miło zaskoczeni nowymi smakami podopieczni oddziału i ich rodzice otrzymali również poradniki a także możliwość konsultacji i doradztwa żywieniowego.

Znaczenie publikacji tak skomentowali eksperci:

„(…) Różnorodność i estetyka kolorystyczna posiłków zachęcają dzieci o osłabionym łaknieniu do poszukiwania nowych smaków i zapachów. Przepisy są inspiracją dla rodziców i opiekunów oraz zaproszeniem do zabawy kulinarnej z chorymi dziećmi. Zawierają wskazówki, które pomogą przygotować właściwą dietę, a to stanowi ważne uzupełnienie leczenia onkologicznego.” -powiedziała prof. dr hab. Elżbieta Adamkiewicz-Drożyńska.

 

„Pysznie, kolorowo i zdrowo, tak powinniśmy jeść – wszyscy. Wierzę, że jedzenie daje moc i może być lekarstwem. JedzONKO 2 to zbiór przepisów, po które może sięgać każdy, kto dba o to co ląduje na jego talerzu.” – skomentował Grzegorz Łapanowski, kucharz, prowadzący TopChef.

 

„Jako mama dziecka onkologicznego wiem, jakim wyzwaniem jest temat odżywania w chorobie nowotworowej. Szpitalne posiłki nie zaspokajają zapotrzebowania na wartościowe składniki młodego, osłabionego organizmu, a rodzic zagubiony w gąszczu spraw związanych z leczeniem zostaje najczęściej sam z problemem ułożenia odpowiedniej diety, bez profesjonalnego wsparcia dietetyka. Z pomocą przychodzą nam poradniki JedzONKO (…)” – mówiła Ewa Majewska, mama 4-letniego Ignasia.

 

To kolejna inicjatywa Fundacji Iskierka, która objęła opieką rzeszowską onkologię dziecięca od 2016 roku. Oprócz działań edukacyjnych, profilaktycznych na oddziale organizuje cykliczne warsztaty z zakresu arteterapii, zaprasza ciekawych gości, animuje czas dzieciom czy organizuje wyjazdy. Pomaga też poprzez wspieranie finansowe procesu leczenia i rehabilitacji, zakup potrzebnych leków i sprzętów medycznych.

 

 

Dodaj komentarz