Rzepak ozimy atakowany jest przez szkodniki bezpośrednio po wschodach. Pierwszym zagrożeniem są dla niego pchełki ziemne oraz pchełka rzepakowa. W dalszej kolejności na plantacji pojawia się śmietka kapuściana — szczególnie uciążliwa muchówka, której zwalczanie w rzepaku jest trudne i wymaga wykonania terminowych zabiegów insektycydowych. Z przygotowanego materiału można dowiedzieć się jaką strategię należy przyjąć, aby zabezpieczyć rzepak przed śmietką kapuścianą.
Spis treści
Szkodliwość śmietki kapuścianej
Obecność śmietki kapuścianej na plantacji rzepaku ozimego można prowadzić przy pomocy żółtych naczyń lub pułapek feromonowych. Zdecydowanie najpopularniejsze jest pierwszy sposób i dla niego próg ekonomicznej szkodliwości wynosi po jednej odłowionej muchówce w ciągu trzech kolejnych dni. Jest to bardzo niski próg, przy którym wykonanie chemicznego zwalczania jest już uzasadnione ekonomicznie.
Dlaczego zwalczanie śmietki jest trudne?
Zabieg insektycydem kontaktowym (najczęściej z grupy pyretroidiów) musi być wykonany przed złożeniem jaj przez muchówkę, która nie żeruje na rzepaku ozimym. Jeżeli aplikacja zostanie spóźniona, to ze złożonych jaj wylęgają się larwy, których nie można już skutecznie zwalczać przy pomocy dostępnych środków owadobójczych. Tu: https://osadkowski.pl/blog-agrotechnika/jak-zwalczac-smietke-kapusciana-w-rzepaku przeczytaj więcej o tym, jak zwalczać śmietkę kapuścianą w rzepaku.
Żerowanie larw
Larwy żerują na korzeniu i powodują jego uszkodzenie — gorsze pobieranie wody i składników pokarmowych. Przez co rośliny wolniej rosną i spada ich zimotrwałość oraz potencjał plonowania. Żerowanie larw jest szczególnie niebezpieczne dla młodych roślin, ponieważ może dochodzić do przerwania systemu korzeniowego w miejscu żerowania.
Włączenie do technologii preparatów mikrobiologicznych
Z roku na rok rośnie rola preparatów mikrobiologicznych w prowadzenia upraw, zwłaszcza tych budujących naturalną odporność roślin na agrofagi. Produkty te w określonych warunkach pozwalają na zmniejszenie zużycia syntetycznych związków w rolnictwie, a tym samym zmniejszą jego obciążenie dla środowiska naturalnego.
Jak działa Resisto WG?
Do zniechęcania śmietki kapuścianej do bytowania i składania jak oraz do indukowania naturalnej odporności roślin dedykowane jest Resisto WG. Preparat mikrobiologiczny zawiera szczep RIS, który nie był dotychczas wykorzystywany do tworzenia produktów biologicznych.
Produkt przyspiesza też regenerację systemu korzeniowego, a także przez wydzielanie przez szczep RIS związków podobnych do fitohormonów roślinnych, stymuluje rozwój systemu korzeniowego.
Wycofanie zapraw z grupy neonikotynoidów oraz niektórych substancji czynnych wchodzących w skład insektycydów niewątpliwie utrudniło prowadzenie skutecznej ochrony owadobójczej. Pojawiły się w ich miejsce produkty, które zmniejszają negatywny wpływ uszkodzeń na przezimowanie rzepaku oraz potencjał plonowania. Dlatego też możliwie jest poradzenie sobie z jesiennymi szkodnikami, w tym także ze śmietką kapuścianą.
Zwalczanie śmietki kapuścianej – strategia na nowe czasy
Wycofanie wielu tradycyjnych substancji czynnych wymusza zmianę strategii ochrony. Skuteczna walka ze śmietką kapuścianą, ze względu na trudności w chemicznym zwalczaniu jej larw, wymaga nowoczesnego podejścia. Kluczem jest integracja precyzyjnego monitoringu z preparatami mikrobiologicznymi (np. Resisto WG), które odstraszają szkodniki i wzmacniają system korzeniowy rośliny, chroniąc w ten sposób jej potencjał plonowania.
