Krystian Szymaniewicz – mistrz kuchni

Opublikowane przez Redaktor, 10.09.2015 r. o godz. 11:19     [aktualizacja: 4.07.2018 r. o godz. 08:00]

Krystian Szymaniewicz, fot. mojrzeszow.pl

Krystian Szymaniewicz – mistrz kuchni

Absolwent Italian Chef Academy i Scoula Nacionale di Pizza w Rzymie. Pokochał włoską kuchnię, a przygodę z nią rozpoczął w młodym wieku. Pracował w różnych restauracjach, a restauratorzy nauczyli go prawdziwej kuchni włoskiej. Jak sam przyznaje prawdziwą satysfakcję dała mu praca w dwóch laboratoriach gastronomicznych w Rzymie (FRY.IT Srl. oraz Ascoli Picento). Otworzył własną restaurację o nazwie Angelo dell pizza w Rzymie. To przyczyniło się do jego większego zapału i odkrywania pasji w tym zawodzie. 

Po przyjeździe do Polski w roku 2010 zaczął propagować kuchnię włoską poprzez prowadzenie szkoleń w rzeszowskich restauracjach. Rzeszów stał się jego miastem, aż w końcu otworzył swoją Pizzerię Sale & Pepe – notabene pizzeria ta zdobyła tytuł „Najpopularniejszej Pizzerii w Rzeszowie” w 2012 roku spośród 14 innych zgłoszonych do plebiscytu. 

Krystian Szymaniewicz to utytułowany Mistrz Kuchni niebojący się w przygotowaniu dań dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polsce, jaki i we Włoszech. Autor książki „Poradnik Restauratora”, gdzie udzielił niezbędnych porad, jak prowadzić własną restaurację. 

Obecnie wspólnie z Sebastianem Hikałą-Dobrzańskim – trenerem w zawodzie kelner i sommelier pracują nad nowym projektem w Rzeszowie „Szlakiem Akademii Kulinarnej” – szczegóły na stronie internetowej: 

Zróbmy coś w tym spokojnym mieście Rzeszowie

RRz

Dodaj komentarz