Na ratunek pszczołom – kolacja miodem płynąca

Opublikowane przez Roman Rz, 19.12.2018 r. o godz. 09:11

Na ratunek pszczołom – kolacja miodem płynąca

To za miesiąc, ale już teraz informujemy o akcji, która ma na celu pomóc Rafałowi Szeli, pszczelarzowi z pobliskiego Chmielnika, któremu celowo wytruto 2,5 miliona pszczół. Chociaż akcja wydarzenia będzie dziać się w odległym Gdańsku to dotyczy człowieka naszego regionu – więc mówimy o tym. 19 stycznia 2019, plejada trójmiejskich szefów kuchni i aktywistów kulinarnych przygotuje charytatywną Kolację Miodową w Hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Old Town.

 

„To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów. Zapraszamy na niepowtarzalne święto smaku, którego głównym bohaterem będzie miód. Kolację Miodem Płynącą przygotują dla państwa wybitni szefowie, których poza umiejętnościami i pasją cechuje również wyjątkowa empatia. Będziemy kolejno odkrywać twórców tego niezwykle szlachetnego menu dlatego dołączcie do naszego wydarzenia już dziś”mówi inicjator akcji Kuba Korczak, szef kuchni i organizator wydarzeń kulinarnych.

 

 

 „Bez pszczół ludzka rzeczywistość nigdy nie będzie taka sama. Pszczoły dają nam dużo więcej niż się spodziewamy, nie oczekując absolutnie niczego w zamian. Dlatego podczas kolacji opowiemy również o ich pasjonującym życiu, zwyczajach i codziennej ciężkiej pracy, z której czerpiemy każdego dnia.” mówi Rafał Szela, pszczelarz.

 

Jak pomóc? Jak się zaangażować? 

 

Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy wykupić zaproszenie-cegiełkę, której cena wywoławcza wynosi 180 złotych od osoby. Zaproszenie można zarezerwować za pośrednictwem e-maila: gdansk@kolacjamiodowa.pl Całkowity dochód z wydarzenia zostanie przekazany na odbudowę Pasieki Rafała Szeli, edukację i pomoc innym pszczelarzom w podobnych sytuacjach. Liczba miejsc na kolację jest ograniczona.

„Przed nami odbudowa – niezwykle trudne i czasochłonne zadanie. Wierzę jednak, że mamy do zrobienia coś jeszcze. Chcemy nadal dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, pomagać innym, by choć w części odwdzięczyć się za całe dobro, które w tej trudnej sytuacji spotkało mnie i moją rodzinę.”mówi Rafał Szela. – „Zimę poświęcamy przygotowaniu nowych ramek i uli, które na wiosnę staną się domem dla nowych pszczół.” – dodaje.

 

Historia Rafała Szeli i jego pszczół

19 września 2018 r. na długo zostanie w pamięci Rafała Szeli, pszczelarza z podkarpackiego Chmielnika. W jednej chwili zginęło tu blisko 2,5 miliona pszczół z 66 rodzin. Wyniki badań potwierdzają, że do wytrucia doszło nieprzypadkowo, na skutek działania osób trzecich, przy użyciu bardzo toksycznego dla pszczół insektycydu do dezynsekcji pustych pomieszczeń magazynowych i zwalczania m.in. wołka zbożowego. Inne okoliczne pasieki nie ucierpiały. Jak dotąd sprawcy nie ustalono. Sprawę bada policja.

 

fot. Facebook

LINK DO WYDARZENIA:

https://www.facebook.com/events/570384436755697/

Dodaj komentarz